Дюшемето – дървен под за уют и комфорт

Какво е дюшеме

Думата идва от турски (döşeme) и означава под, постелка. То представлява качествени, гладко обработени дъски – днес най-често от иглолистна дървесина (бял бор). От едната страна по дължина е оформен нут, от другата – перо за постигане на по-добра и по-красива сглобка. 

Дебелината е около 2,5 см, ширината – около 9 см, а дължината най-често е 4 м. Срещат се и по-къси ламели, но в класическия му вид дъските се простират без снадки от край до край на стаята. Остатъчната влага не бива да надхвърля 12%.

На пазара се предлага също дъбово и такова, изработено от екзотични видове дървесина. 

Tinev Group Lamperia dalgo pero

Какво прави дюшемето така желан под

  • Държи топло и е приятно на докосване, създава усещане за комфорт в помещението.
  • Красиво е с подчертания естествен рисунък на дървесината, от която е направено.
  • Трайно е. При добра поддръжка животът му е средно около 50 години.
  • Съчетава се добре с различни стилове обзавеждане.
  • Поддържа се лесно.
  • Поддава се на обновяване чрез циклене – сваля се захабеният горен слой и дъските се изравняват.
Tinev Group dusheme 3

Специфики на монтажа

Дюшемето се променя според околните условия (влага, температура). За да избегнете деформации на ламелите, преди да го монтирате, оставете го за около седмица в помещението, където ще го поставяте, да свикне с микроклимата в него . 

За качествен и траен монтажа основата трябва да е здрава и да не се рони. Все по-често дъските се лепят за нея, но класическият монтаж се извършва върху скара от напречни дървени греди (60х80 мм или 80х80 мм), захванати за пода през около 50 см с анкерни болтове. Ламелите се монтират върху гредите и се заковават. Това означава, че височината на помещението ще се скъси с около 10 см. Не забравяйте, че между дюшемето и стените трябва да оставите място за разширяването и свиването на дъските. Тези луфтове ще покриете с перваза. 

Майсторите съветват да дадете на новия дървен под около 10 дни да улегне. После трябва да фугирате и да изравните с кит за дърво неравностите, ако има такива. Следва циклене и полагане на лак, който ще запази дървесината в добро състояние. Разбира се, можете и да го боядисате или да го омаслявате периодично, ако предпочитате да усещате естествената текстура на дървото. 

Свържете се с нас и ние ще ви осигурим сухо, добре обработено дюшеме от бял бор, расъл в Родопите. 

Tinev Group dusheme montaj