Уважаеми клиенти, уведомяваме Ви, че складът НЯМА да работи от 10.04.2024 г. до 14.04.2024 г. включително

Градински екстериор от дървен материал

Градината е не само добре подредените лехи, красивите цветя и декоративната зеленина. Значителна част от очарованието ѝ идва от архитектурните елементи в нея – перголите и беседките, арките и декоративните решетки, красивите покриви и геранилата на кладенците. И разбира се – закътаните пейки и градинските мебели. 

Всеки има своите предпочитания към материалите, използвани за градинския екстериор, но ролята на лидер и този път се пада на дървесината. 

Беседки и навеси

Класическата беседка изисква сериозни конструктивни умения – особено ако решите да поставите на покрива ѝ керемиди. Тогава носещата конструкция и конструкцията на покрива трябва да са сметнати така, че освен собствената тежест на съоръжението, да носят и тежестта на натрупания сняг зимата. Необходим ви е качествен дървен материал, като подпорните и носещите греди ще е добре да са около 10х10 см. Предвидете фрезовани челни дъски. Дали ще има дървена обшивка или ажурни метални панели, ще решите вие. 

Ако най-голямото ви постижение като майстор е направата на някоя и друга лавица, най-добре потърсете опитен професионалист.  

Навеси

„Навес“ е твърде общо понятие – зад него може да се крие ажурна конструкция без особени отговорности или конструкция със стабилен покрив, под който да подслоните кът за хранене и приготвяне на храната, къта на домашния майстор, дървата и въглищата или пелетите за зимата. 

Във всеки от случаите ще ви трябват различни умения и опит и различни типове дървен материал – греди с различен размер, ребра за покрива, летви за скарата под керемидите, челни дъски и сачак, ламперия за обшивка на стените, дюшеме или декинг за пода и т. н. 

Tinev Group besedki

Перголи и арки

Ако ще ги ползвате с декоративна цел за катерливи рози и увивни цветя, работа ще ви свършат дори по-дебели летви. Но ако искате перголи за асмите, нещата ще изглеждат другояче. Когато дойде есента и гроздовете се налеят, тежестта ще стане сериозна. Затова предвидете подходящи греди и по-дебели дъски. При това дървеният материал трябва да е с добро качество. 

Пейки

Дървената пейка в сянката на голямото дърво или сред декоративните храсти е желано кътче за почивка и усамотение. Тя може да бъде изкусно изделие на опитен майстор, или дело на вашите собствени ръце – просто две къси талпи за опори и две по-широки върху тях за седалка. Вариантите са безбройни. Само помнете, че пейката ще трябва да носи тежестта на неколцина, отпуснали се върху нея. Използвайте дървен материал с достатъчна дебелина. 

Градински мебели

Въпреки че през последните години агресивно шестват градинските мебели от изкуствен ратан (пластмаса), градинските мебели от масив  си остават белег за стил и класа. Масите, столовете, диваните, шезлонгите и големите кашпи от добре поддържан дървен материал издават добър вкус, излъчват топлина и придават индивидуалност и обаяние на цялата градина. 

Tinev Group navesii

Настилки от дърво в двора (декинг)

Декинг се нарича палубната обшивка на плавателните съдове, вечно мокрена от солената вода. Затова по определение той не се бои от влага. Мястото му е около басейна в двора, под и около мястото за хранене на открито, на верандата. Топъл и гладък, просто мами да пошляпате  по него с боси крака. Дървеният материал е специално подготвен за функциите на екстериорна настилка и декингът има доста дълг живот при добри грижи за него. 

Грижи за съоръженията от дървесина в градинския екстериор

Дървото е красиво, трайно и надеждно, когато се грижите добре за него. Това означава, че не бива да бъде оставено незащитено на екстремните климатични условия и UV лъчите, на гъбичките, плесените и вредителите. Най-добре е да работите с фабрично импрегниран дървен материал. 

Можете да го импрегнирате и сами с четка и специализирани препарати. Но нанесени ръчно, те ще проникнат в малка дълбочина и ще трябва да повтаряте процедурата през няколко години. Върху импрегнанта нанасяйте за по-добра защита повърхностна промазка. 

Когато искате да защитите стара дървесина, вече нападната от вредители, третирайте я най-напред със специални биоцидни продукти, които ще убият насекомите и ларвите им. После продължете с импрегнирането и промазването. 

„Тинев груп“ произвежда отличен дървен материал за градинския екстериор. Като допълнителна услуга предлагаме импрегниране в професионални вани. Свържете се с нас и ни кажете какво ви е нужно.