Защо дървеният материал е предпочитан за изграждане на покриви

Дървото е един от първите материали, използвани от човека в строителството. При многото технологично създадени материали би било нормално дървесината да отстъпи от позициите си. Но не се случва нищо такова. Тя, наред със стоманата, си  остава най-добрият избор – особено когато става дума за изграждане на покриви. 

Какво прави дървения материал толкова подходящ за покривни конструкции

Той притежава набор от характеристики, които в своята цялост не са присъщи на нито един друг материал: 

Здравина и издръжливост
Много са примерите за покривни конструкции, изградени от дърво и преживели векове. Характерната му структура понася голям натиск за продължително време. То разпределя отлично тежестта на покрива и не натоварва излишно стените. Подходящо е също за пешеходни мостове, подови настилки, морски съдове – за всеки проект, който изисква здравина и издръжливост. 

Лекота 
Ниското му тегло го прави лесен за манипулиране. Олекотява целия покрив и не натоварва конструкцията на сградата. Отношението якост/тегло при дървесината е просто феноменална. 

Гъвкавост и многофункционалност 
Обработва се лесно – по-малката му плътност улеснява рязането, рендосването, пробиването, заковаването и т. н. Дава възможност за реализиране на различни като тип, сложност и размер конструкции, които са пластични и устойчиви при земетресения. Работи добре с различни материали и позволява изпълнение на сложни архитектурни решения. 

Ниска топлопроводимост 
Причината е в порестата структура на дървото. То е добър изолатор, а при строежа на покриви много важно е ниското му топлинно разширение, съответно свиване при падане на температурите. Ще рече – не се деформира, запазва структурата и формата си. 

Висока рентабилност
Независимо от цената на дървения материал в конкретния момент, той е евтин – дори само за това, че се произвежда без сериозна намеса на човека и без влагане на енергиен ресурс. Използването му пести разходи, защото в повечето случаи конструкциите се изработват на място, без нужда от специализирана техника. 

Възобновяемост 
Добре управляваните гори го произвеждат непрекъснато. Той е напълно рециклируем и накрая се разлага без остатък в природата. 

Има ли недостатъци дървесината

Разбира се, дървеният материал си има и своите недостатъци. Той е уязвим, нападат го  дървояди, гъбички и плесени, гниене. Най-доброто решение в случая е предварителната му обработка – импрегниране – със специални препарати. То може да бъде направено фабрично, още при производството, или на ръка преди самото изработване на покрива. 

Ако не е добре просушен, може да се изкриви (изметне). Трябва да се следи да отговаря на изискванията за качество и да е с минимум дефекти – възли, чепове, пукнатини. Посоката на жилките трябва да е по дължината на гредите, ребрата, талпите и летвите. 

Какви видове дървен материал се използва за покриви

Покривите могат да са различни по вид, сложност и начин на изграждане на конструкцията. Тя може да се прави на място или да се състои от предварително изработени дървени ферми. Независимо от това, за изграждането на всяка покривна конструкция са необходими: 

  • греди с различни размери – с правоъгълно или квадратно сечение;
  • ребра – по тънки греди;
  • талпи – приличат на дъските, но са доста по-дебели;
  • летви – за скарата под керемидите;
  • сачак – за обшивка на стрехата;
  • челни дъски – за да не нахлува вода в подпокривното пространство при дъжд, за скриване и запазване на челата на ребрата;
  • дъски – за евентуална обшивка на покрива и т. н.

Необходимият ви дървен материал с гаранция за качество можете да поръчате при нас – фирма „Тинев груп“. Работим с отлична българска дървесина от Родопите. Разполагаме с нужното техническо оборудване и подготвен екип. Видовете материал произвеждаме съобразно всички нормативни изисквания и стандарти. При ваше желание можем да го рендосаме допълнително и да го импрегнираме. 

Свържете се с нас и ще обсъдим какво ви е нужно за изграждането на здрав и красив покрив.