Уютен и красив дом от дърво

Дървените къщи са подслонявали човека през хилядолетията. Въпреки бетона и металните конструкции, те се радват на добър прием и днес. Можете да си построите дом от дърво и сами, но особено актуални са така наречените сглобяеми дървени къщи. 

Основни характеристики на сглобяемите къщи

За изработката им се използва качествен дървен материал, обикновено от контролирани гори. Работи се и с масив, но преобладава конструктивната (многослойна) дървесина. Тя се получава чрез слепване на отделни технически изсушени елементи. Отличава се с изключителна прецизност на размерите, здравина и товароносимост. 

Носещите и покривните конструкции се проектират и изграждат много прецизно. Стените и подовете са топлоизолирани и дишащи. 

Сглобяемите дървени къщи предлагат невероятно разнообразие от форми, визии, етажност и обеми. Могат да изглеждат традиционно, с характерния за региона стил или да са супер модерни, с геометрична простота и лаконичност. Могат да са:

  • типови, по каталог;
  • индивидуализирани на база типовия проект;
  • построени изцяло за вас по индивидуален проект.

Процесите на изработка са безотпадни. Всяко парче дървен материал намира своето място – в крайния вариант – като мулч за растенията в двора. Напълно рециклируеми са. Резултатът е комфортен дом, който осигурява оптимален микроклимат за обитателите си и резултатна грижа за околната среда. 

Предимствата на сглобяемите дървени къщи

Сглобяемите къщи завладяват все повече привържениците на природосъобразното и устойчиво живеене. Тяхната привлекателност идва от основните им предимства: 

  • Строят се бързо, периодът от проектирането до ключа е много по-къс от този на сградите в масовото строителство. В повечето случаи се произвеждат във високотехнологични предприятия и готовите модули (или панели) се сглобяват на място, като мокрите процеси са почти изключени. Изграждането им трае до около 3 месеца според сложността на проекта. По-евтини са.
  • Притежават висока енергийна ефективност – икономиите от отопление и климатизация достигат до половината от разходите на равностойна като размери и обем конвенционална постройка.
  • Имат дълъг живот и надеждност. Собствената трайност и устойчивост на дървото в комбинация с модерните технологични възможности (слоеста дървесина, вакуумно импрегниране и т. н.) и прецизните конструкции дават на тези домове издръжливост спрямо климатичните условия и земетресенията.
  • Съчетават по удивителен начин модерност и традиция в архитектурата и строителството, като обединяват съвременните удобства с първичността и простота на природата.

Ако харесвате дървените къщи в скандинавски стил с монолитна гредова конструкция повече от сглобяемите, подходяща за строителството им е иглолистната дървесина. Свържете се с нас и ние ще ви консултираме за качествата на дървения материал, който ви е необходим.